látogató számláló

Fejlesztők lapja

Keresés

A tartalomhoz

Főmenü:


Jelmezek

Egyéb > Ünnepek > Farsang

Farsangi jelmez - Denevér, tündér, vagy pillangó

A fenti jelmezek mind könnyen kivitelezhetőek, sikerük kulcsa a jól megtervezett szárnyban rejlik. Töltsd le denevér-, pillangó-, vagy tündérszárny sablonjaikat, és már túl is vagy a jelmez elkészítésének a nehezén! Letöltés innen.

Ha a szárny megvan, már csak a kiegészítőkön kell törnöd a fejed. Ha pillangó jelmezt készítesz, a legjobb, ha a szárnyat minél színesebbre rajzolod, viszont az alap ruházat legyen visszafogott, egyszínű. Így érvényesül majd legjobban a pillangó lényege, a színpompás szárny.
Még jobban feldobhatod a jelmezt, ha egy hajpántra 2 db drótot tekersz és a drót végeit vissza kunkorítod. Ez lesz a pillangó csápja.

Ha denevér jelmezt készítesz, az alapruházat lehet fekete, a szárnyak pedig szürkék. Ezt a maskarát feldobhatod, ha denevér füleket is készítesz hozzá fekete filc anyagból.

A tündér jelmezhez elmaradhatatlan a varázspálca, ami akár egy egyenes bot is lehet, szép színesre befestve.Farsangi jelmez - Pereces (pék)
Szinte alig igényel egy kevés munkát, kézügyességet, az elkészített jelmez azonban garantált siker lesz.
1) Első lépésben elkészítjük a pék kalapját. Fehér dekor kartonból kivágunk egy olyan széles csíkot, amilyen magasságúra szeretnénk a sapkát. A fejméret alapján összeállítjuk ragasztóval, valamint cellux-szal a hengert. Nem árt, ha tűzőgéppel is összekapcsoljuk az alsó és a felső részét, majd ezt ragasztjuk végig (hosszában) celluxszal.
2) Elkészítjük a kalap karimás fedelét. Ehhez kettő, a henger átmérőjénél valamivel nagyobb fehér kört vágunk ki. (Sablon lehet egy lefordított tányér is) Az egyik kör közepére ráhelyezzük állítva a hengert, körberajzoljuk. Ennek a vonalnak a mentén fog futni a kalap karimája. Ennek a közepébe belerajzolunk egy kb. 5 cm. átmérőjű kisebb kört, majd ezt lyuk formában kivágjuk.
A lyukból kiindulva nagyjából azonos távolságban 16 helyen bevágjuk a karimáig, majd a külső kör mentén kis füleket hajtunk belőlük. Ennek a körnek a hátoldalához ragasztjuk a másik kört, színével kifelé. Mikor megragadt, a kis füleket is beragasztózzuk és beleillesztjük az egészet a hengerbe. Belülről jól nyomkodjuk a ragasztós füleket a henger oldalához, esetleg pluszban cellux-sal is fixálhatjuk. Kész a pereces kalapja...
3) Egy súlyban könnyű, mutatós, kisméretű rekeszből készül a pereces kosárkája. Gyermekünk mérete szerint a két első, valamint a két hátsó sarkakhoz tűzzük (lehet odavarrni is) egy-egy szalagot, mely a tartópánt lesz. Dekoratívabb lesz, ha a tűzés (öltés) fölött egy-egy kis masnival átkötjük a rögzítés nyomait. Most már csak be kell rendezni a kosárkát: mutatós konyharuhával, szalvétával és természetesen sok-sok pereccel béleljük a kosarat.
4) Kis köténnyel, edényfogó kesztyűvel tehetjük még látványosabbá a jelmezt.

Óriási sikert aratunk, ha kosárkánkból végigkínáljuk a többi kis farsangozót.

Jó mulatást kívánunk!


Farsangi jelmez - Teknős
1.) A teknős páncélja a gomba-fejdíszhez hasonló módon készül. Kivágunk zöld kartonból egy kb. 40x60 cm-es, ovális karikát. A perem kb. 12 cm-es legyen!
2.) Zöld textíliából kiszabunk egy kb. 80x60-as, ovális darabot.
3.) A textíliára ráhelyezzük a karikát színnel kifelé úgy, hogy minden oldalra 10-10 cm-rel lógjon túl a textil.
4.) Ezután az 1-es jelöléseknél odakapcsozzuk a textil szélét a peremhez. Ugyanígy folytatjuk a 2-eseknél, majd a 3-asoknál ... stb.
A textil pereménél mindig felezzük a távolságokat.
5.) A textil rögzítését követően szigetelő szalaggal lefedjük a kapcsokat.
6.) Nylon zacskókkal kitömjük a páncél belső részét úgy, hogy annak megfelelő tartása legyen!
7.) Szabályos hatszög formájú barna papír foltokat ragasztunk rá mintának.
8.) Két oldalra egy-egy gumipántot erősítünk, amivel a háthoz lehet erősíteni a páncélt.
9.) Zöld ruhával, zöld kesztyűkkel, ill. egy zöld álarccal még eredetibbé tehetjük a jelmezt.


Farsangi jelmez - Gomba
1) Barnás árnyalatú karton papírból vágjunk ki egy kb. 15 cm. széles karikát, melynek belső körmérete a gyermek fejkörméretével megegyező. Hasznos lehet, ha a fejkör vonalától számolva plusz 2 cm-es füleket is készítünk bevágásokkal.
Az elkészült alkotás lesz a gomba kalap alsó, lemezes része.
2.) A karikára fessük meg a gomba lemezének mintázatát.
3) Piros színű textíliából vágjunk ki egy, -a karton karika külső átmérőjénél kb. 12 cm-rel szélesebb kört. Ez lesz a gomba kalap felső része.
4) Kapcsológéppel tűzzük a karton karika széli részéhez a piros textilt. A tűzési pontok a körív felénél, majd negyedénél legyenek, majd így felezzük tovább a távolságokat. Mikor körbe tűztük a textilt a karton karika körül, fekete szigetelő szalaggal vonjuk körbe a széli részt.
5) A lyukon keresztül tömjük tele a kalapot könnyű, összegyűrt zacskókkal, majd formázzuk meg azt.
6) Ragasztgassunk fehér kartonból kivágott pöttyöket a kalap piros részére. (Ezt kitömött állapotban, egyik kezünkkel a kalapba nyúlva végezhetjük el legkönnyebben. )
7) Vágjunk ki széles csíkot zöld krepp papírból, melyet hosszában egymásra félbehajtunk, majd ollóval bevagdosva fű formájúra igazítunk. A félbehajtott "fű-szoknya" két része közé gumi csíkot húzunk, majd ennél fogva kötjük fel a gyermek derekára.


Farsangi jelmez - Törpe
Az öltözék:
- Kantáros halász nadrág
- Paprika formájú sapka
- Csíkos zokni
- Kidekorálhatjuk a gyermek arcát ráfestett szeplőkkel ill. kevés pirosítóval
- Lámpás, melynek elkészítési módját lásd az alábbiakban:
1) Kb. 10x14 cm-es, négyzet vagy téglalap alapú doboznak az elülső, illetve a két oldalsó lapján 8 mm. széles, "X" formájú keretet vágunk. Ezt olyan módon csináljuk, hogy csak a belső kis háromszögeket távolítsuk el!
2) Sötét színű szigetelő szalaggal bevonjuk a kereteket és a lámpa tetejét. Úgy fog szépen, pontosan rásimulni a szigetelőszalag, ha a nyilak mentén kis bevágásokat ejtünk, majd ezután hajtjuk hátra a szigetelő szalag lelógó részeit.
3) A lámpa teli hátoldalát odaragasztott színes papírral borítjuk be.
4) A lámpa "X" rácsai mögé egy-egy széltében-hosszában fél cm-rel kisebb, sárga kartont ragasztunk fel belülről.
5) Végül egy drót darabból fogót erősítünk a lámpás tetejére.Farsangi jelmez - Szőlő
Elkészítése:

1. A fejdíszt zöld kartonpapírból állítjuk össze.
2. Fejpántot megformáljuk, iratkapoccsal összefogjuk.
3. Rárögzítjük a zöld papírból készült leveleket és a papírból körkörösen kivágott "indákat".
4."Testjelmez" elkészítése:
Különböző méretű lufikat fújunk föl, amiket madzagok segítségével felakasztunk a gyermekre.

Érdemes a nagyobb méretű lufikat felülre helyezni.
Farsangi jelmez - Súlyemelő
1) A súly elkészítéséhez 2 db. egyforma, kerek, fém süteményes dobozra van szükség. Hegyes ollóval fúrjuk ki a dobozok alját középen. Ezt a munkát kizárólag felnőttek végezhetik! A középpont beméréséhez rajzoljuk körbe a dobozokat, vágjuk ki a papírformákat és hajtsunk rájuk 2-2 db. átlót. A metszéspont lesz a közepe. A papírokat a dobozra helyezve pontosan megjelölhető a lyuk helye.
2) Mindkét doboz tetejét és oldalát fessük be sötét színű tempera festékkel úgy, hogy a festék teljesen befedje azt.
3) A festék száradása után fújjuk be hajlakkal a festett részeket, hagyjuk ezt is száradni.

4) Az egyik doboz tetejét vegyük le, és onnan kiindulva fúrjunk keresztül a lyukakon egy közepes méretű fakanalat. Ez lesz majd a súly fogója. Jelöljük meg a fakanál azon két pontját, ahol érintkezik a két fémdoboz lyukával, (x-szel jelölt pontok) majd ezeken a részeken tekerjük át széles ragasztó szalaggal. Ez a fakanál "vastagítás" azt a célt szolgálja, hogy teljesen kitöltse a fémdoboz lyukait, ezáltal belefeszüljön a fakanál. Ismét átfúrjuk a megvastagított fakanalat a dobozokon az ábra szerint, majd az y-nal jelölt négy pontban nagyon erős ragasztóval a dobozokhoz rögzítjük azt. Erre legjobb pillanat ragasztót, ill. egyéb nagy hatásfokú ragasztót használni. Ezt a műveletet szintén csak felnőtt végezheti! Készítsünk a súlyemelő jelmezhez bajnoki érmet is: kör formájú karton papírra simítva ragasszunk rá ezüst, ill. arany fóliát, majd a hátuljához cellux-szal rögzítsük az akasztót.

Atléta trikó, rövid nadrág és nyakba akasztott törülköző adja a jelmez további részét, így varázsolhatunk sikeres sport embert csemeténkből.


Farsangi jelmez - Kéményseprő
1) Egy kimustrált üvegmosó keféről eltávolítjuk a fogantyúját, majd fekete akril festékkel lefújjuk. Száradás után 2x átfújjuk hajlakkal, hogy a fekete festék ne peregjen le róla. Meghajlítjuk a drótját, ezzel fogjuk a csörlőhöz rögzíteni a kefét.
2) Fotókartonból vágjon ki egy kb. 1,5 m. hosszú és 5 cm. széles csíkot, majd hosszában hajtsa félbe! (Ebből készül a kéménytisztító kefe "csörlője")
3) Ragassza össze a belső feleket, majd a külső peremet fekete szigetelőszalaggal ragassza végig. Az előbbi eljárással stabil csíkot fog kapni, melyre majd az alufólia "drótot" tekeri rá.
4) Készítsük el a kefe "drótját"! Alufóliából vágjunk 4-5 cm. széles, hosszabb csíkokat, majd egyik felétől kezdve, egy irányba kezdjük óvatosan megtekerni. Vigyázzunk, mert a fólia könnyen szakad. Drótkötelünk kb. kétszer olyan hosszú legyen, mint a fotókarton csík. Az alufólia csíkok végeit óvatosan össze is sodorhatjuk, így tulajdonképpen bármilyen hosszúságú "drótkötelet" készíthetünk.
5) Hajtsuk ketté a "drótkötelet, majd a hajtott végét hozzáerősítjük a fotókartoncsík egyik végéhez. Ez történhet pl. szigetelőszalaggal is. Húzzuk végig a dupla drótkötelet a csörlőn, kb. 10 cm-es távolságokban cellux-szal rögzítsük a fotókartonhoz.
6) A fekete kefét a behajlított száránál rögzítsük a "csörlőhöz" úgy, hogy a fotókarton végét áthúzzuk rajta, majd összetűzzük a két réteg fotókartont. A csörlőt, amelyet a gyermek testén keresztbe vetünk majd, a gyermek méretére igazítjuk és összetűzzük, kész is a kéményseprő keféje. (Figyelem! Az összetűzött részeket mindig vonjuk be szigetelőszalaggal a szúrásos sérülések elkerülése érdekében!)
7) Fekete, hosszú ujjú pólóval, fekete nadrággal, cipővel és sapkával, valamint egy fehér sállal remek jelmezt kapunk. Mutatós lehet, ha a pólóra kéményseprő jelvényt varrunk.
Különleges jelmezötletek kicsinyített szabásmintákkal:
letölthető itt.
/
polip, ceruza, hóember, zenész, asztal, gomba,
esernyő, póréhagyma, boszorkány,
virág, párduc, eper, dob/Egyéb farsangi jelmezek:Színes és fekete-fehér farsangi álarc sablonokat, mintákat
tölthettek le a következő oldalon:
álarcok, minták

Még több farsangi jelmez található, ha rákattintasz a
megfelelő szóra:

Madár

Margaréta

Cica, tündér, malac, bohóc

Róka

Thomas, a gőzmozdony és más jelmezekAdatok:

Cég neve: Fejlesztők lapja
Nyilvántartási szám: 25367089
Adószám: 74951895123
Telefon: 06-70-4569841
e-mail: fejlesztoklapja01@gmail.com
Bemutatkozás | Fejlesztő játékok | Szemléltetés | Népi fajátékok | Népi játszóház | Egyéb | Kapcsolat | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe